Onzekere tijden! Dit kan zorgen voor veel angst en paniek bij kinderen en jongeren met Autisme. Er is geen duidelijkheid over hoe het Coronavirus verloopt en het hele dagelijkse leven verloopt anders! Dit zorgt voor veel vragen en onduidelijkheid bij personen met autisme. Denk maar aan vragen zoals: Wanneer mag ik naar school? Welke richtlijn geldt voor mij? Ga ik ook ziek worden en dan? Zo kunnen we nog heel veel vragen verzinnen. Wij van Deviaa willen je ouders een aantal tips geven, waarmee ze jou kunnen ondersteunen!
Tips voor ouders van kinderen of jongeren met ASS:
- Zorg dat de kinderen met ASS niet worden overvoerd met nieuwsfeiten. Deze zijn vaak eenzijdig plus dat er rekening gehouden moet worden met fake-nieuws. Beperk de nieuwsgaring met bijvoorbeeld op 1 moment van de dag gezamenlijk het nieuws lezen, luisteren of kijken. Ondertitel de feiten en vertaal de context naar wat dit voor het kind of de jongere betekent.
- Stel voor elke dag, op een vast tijdsstip, een vragenkwartiertje in. Laat het kind de vragen stellen en geef zo concreet mogelijk antwoord, maar geef niet meer informatie dan nodig. Dit levert anders namelijk weer nieuwe onduidelijkheden op.
- Plan zo nodig een piekerkwartier in. Sluit dit altijd wel duidelijk af, bijvoorbeeld met het vragenkwartiertje en probeer daarna het kind te laten starten met een volgende activiteit.
- Wees in het taalgebruik zo neutraal mogelijk. Let er op dat negatieve bewoordingen veel angst op kunnen leveren en in het naarste geval dwanghandelingen om de angst te controleren. Een voorbeeld van een negatieve uitspraak is: “We gaan onze handen wassen, zodat we niet ziek worden”. Verander deze bijvoorbeeld in: ‘We wassen onze handen voor dat we eten, nadat we naar de wc zijn gegaan en als we buiten de deur zijn geweest’.
- Wees duidelijk en concreet in alles wat wél en níet kan of mag. Gebruik zo nodig pictogrammen en probeer in gedachten het ‘wie, waar, wat, wanneer en hoe’ hierin toe te passen. We gaan voortaan beter op onze hygiene letten’, is niet concreet genoeg.
- Laat de kinderen met ASS ook de gehele context zien. Dit kan je doen door hen te laten zien wat allemaal (nog) wél kan. Benoem de positieve dingen, zoals: ‘We hebben een goed gesprek gehad met elkaar, we hebben lekker en gezond gegeten, we speelden een leuk spel met elkaar’ etc. Betrek hier bij voorkeur het hele gezin bij.
- Geef houvast. Deze periode is onzeker. Door vast te houden aan ritmes en routines, bied je houvast en bied je een zekere mate van voorspelbaarheid.
- Hanteer in lijn met bovenstaande een dagprogramma. Doe dit zo concreet mogelijk en maak het visueel. Hiermee zorg je voor overzicht en voorspelbaarheid. Wanneer dit duidelijk is, hoeft hierover niet gepuzzeld te worden. Dit geeft vervolgens weer wat ruimte op andere gebieden.
Mocht het nodig zijn, biedt Deviaa een gratis telefonisch crisisconsult van tien minuten. Hierin kunt u korte vragen neerleggen, waarin we meedenken naar een voor u passend antwoord. U kunt ons bereiken op 078-4444000 of via info@deviaa.nl om een tijdstip aanvragen. Mocht u naar aanleiding van deze tips, meer vragen hebben of naar aanleiding van een 10minutengesprek meer vragen hebben, dan denken we graag mee in een oplossing.