Voel jij je vaak lusteloos en ervaar je geen blijdschap? Heb je weinig energie en geen plezier meer in activiteiten. Kan je je minder goed concentreren en vind je het lastig om keuzes te maken? Dat kan het zijn dat je een depressie hebt.
Iedereen is weleens somber. Somberheid heeft vaak een duidelijke aanwijsbare reden. Je kunt jezelf nog wel afleiden van de sombere gedachten door andere leuke activiteiten te ondernemen. Bij een depressie blijven deze gedachten van somberheid hangen en belemmeren de gedachten jouw dagelijks leven. Afleiding zoeken van de negatieve gedachten lukt niet meer.
Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij jij je erg somber en lusteloos voelt. Wanneer deze gevoelens langer dan twee weken aanhouden, spreken we van een depressie. Je kunt een depressie bij jezelf herkennen aan een sombere stemming gedurende het grootste gedeelte van de dag. Je hebt minder interesse in anderen en geen plezier in activiteiten. Je ervaart gevoelens van waardeloosheid en hebt moeite met concentratie of helder nadenken. Je hebt mogelijk ook gedachten over de dood. Je kunt ook lichamelijke klachten ervaren zoals gewichtsverlies of -toename, vermoeidheid, weinig of veel slapen en rusteloosheid.
Een depressie is bij de meeste kinderen en jongeren tijdelijk en gaat met de juiste professionele hulp weer voorbij. Gemiddeld duurt een periode van een depressie acht maanden. Dit noemen we een unipolaire depressie. Je kunt ook een bipolaire depressie hebben. Dan wisselen periodes van somberheid en periodes van overdreven blijheid of prikkelbaarheid elkaar af. Tenslotte kan er nog sprake zijn van een chronische depressie. Dit is het geval wanneer de depressieve klachten langer dan twee jaar aanhouden.
Er zijn meestal meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een depressie. Onder andere erfelijkheid speelt een rol. Het hebben van een ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen kan de kans verhogen op een depressie. Bij kinderen of jongeren kan een depressie ook het gevolg zijn van leer- en gedragsproblemen en een negatief zelfbeeld. Ten slotte kunnen heftige gebeurtenissen, zoals een plotseling overlijden, de kans op een depressie verhogen.
Het is belangrijk om niet met depressieve klachten rond te blijven lopen. Een actieve aanpak van de klachten kan helpen bij het verminderen of zelfs verhelpen van de depressie. Vanuit Deviaa bieden we professionele hulp aan kinderen en jongeren met een depressie. Samen richten we ons op het verminderen van uw depressieve klachten. Dit doen we onder andere door de oorzaak van de depressie te onderzoeken. We brengen (negatieve) gedachtenpatronen in kaart en gaan aan de slag met het veranderen van deze gedachtepatronen.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer