Voel jij je lichamelijk en emotioneel uitgeput? Slaap je slecht, pieker je veel en merk je dat je de laatste tijd vaak negatief over jezelf en je omgeving denkt? Heb je nergens meer energie voor en kan de gedachte aan een taak of verantwoordelijkheid je angst aan jagen? Dan kan het zijn dat je een burn-out hebt. Vaak wordt gedacht dat dit alleen onder volwassenen voorkomt maar ook jongeren en soms zelfs kinderen kunnen hiermee te maken krijgen.
Iedereen ervaart wel eens spanning of stress in het leven, dat is heel normaal. Een beetje spanning of stress kan jou helpen om je goed te concentreren en scherp te blijven op je eigen ontwikkeling.
Wanneer deze spanning of stress erger wordt en voor een lange tijd aanhoudt, kan het ervoor zorgen dat je uitgeput raakt. Hierdoor kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan waardoor jij dingen niet meer uit kunt voeren zoals je dat eerst kon. Wanneer deze klachten langer aanhouden dan 6 maanden spreken we van een burn-out. Een burn-out is anders dan overspannenheid, deze is vaak te herstellen met een aantal weken rust.
Je kunt het vergelijken met een elastiek. Bij overspannenheid is de rek uit het elastiek, met rust komt de rek er vanzelf weer in. Bij een burn-out is het elastiekje kapot, dit zal aan elkaar geknoopt moet worden, maar er blijft een zwakke plek over.
Een burn-out bij een kind of jongere heeft vaak te maken met de prestatiedruk die je ervaart.
Vaak is het de combinatie van verschillende omstandigheden die teveel stress veroorzaken waardoor je fysiek en emotioneel uitgeput raakt.
Bij een burn-out is het vaak lastig om zelf het elastiekje weer aan elkaar te knopen, daarom is het belangrijk om hierbij hulp in te schakelen. Vanuit Deviaa bieden we professionele hulp aan jongeren of kinderen met een burn-out. We richten ons samen met jou op het herstel van je verloren krachten en energie, het herstel van de balans in jouw leven. Natuurlijk nemen we daar ook zoveel als mogelijk je ouders en leefomgeving in mee. Daarnaast bieden we je handvaten aan in het concreet veranderen van je gedrag om te voorkomen dat je opnieuw in een burn-out raakt.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer