
Misofonie is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden een sterke emotionele reactie oproepen. De term 'misofonie' betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Kinderen die aan misofonie lijden, ervaren gevoelens van woede, walging en zelfs agressie bij het horen van bepaalde geluiden. Deze reacties zijn veel intenser dan gewone irritatie of ergernis. Geluiden zoals slikken, smakken, tikken van een klok of het klikken van een pen kunnen triggers zijn.
Misofonie is een aandoening die zowel volwassenen als jongeren vanaf 12 jaar kan treffen. Mensen die aan misofonie lijden, zijn vaak intens gefocust op bepaalde geluiden, zoals eetgeluiden, die door anderen worden geproduceerd. Deze geluiden, ook wel triggers genoemd, veroorzaken intense gevoelens van irritatie, woede en/of walging. Hoewel de persoon zich ervan bewust is dat deze reacties buitenproportioneel zijn, kunnen ze toch een gevoel van controleverlies ervaren. Dit leidt vaak tot vermijdingsgedrag, waarbij situaties met triggers worden vermeden of met groot ongemak worden ondergaan. De impact van misofonie op het dagelijks leven kan aanzienlijk zijn, met problemen bij het samen eten of werken in een gedeelde ruimte. Het is belangrijk om te benadrukken dat de symptomen van misofonie niet beter kunnen worden verklaard door andere aandoeningen zoals autismespectrumstoornis (ASS) of aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD).
Over het ontstaan van misofonie is nog niet veel bekend. Vaak begint het met een eerste heftige emotionele reactie op een trigger tussen de leeftijd van 8 en 12 jaar. Deze reactie breidt zich geleidelijk uit naar meer triggers. Mensen met misofonie ontwikkelen een hyperfocus op bepaalde geluiden en hun hersenen reageren op deze geluiden alsof ze gevaarlijk zijn. Dit leidt tot een automatische, heftige reactie die niet kan worden geremd door geruststellende gedachten.
De behandeling van misofonie is gericht op het verminderen van de emotionele reacties op de triggers. Één van de methoden die wordt gebruikt, is een gespecialiseerde vragenlijst, die helpt vast te stellen of en in welke mate er sprake is van misofonie. Hoewel deze test geen diagnose stelt, kan het een eerste stap zijn in het herkennen van de aandoening. Deviaa maakt gebruik van een gespecialiseerd behandelprotocol voor misofonie, waarin onder andere elementen van cognitieve gedragstherapie en exposuretherapie zijn opgenomen om te helpen om de reacties op de triggers te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer