Levensfaseproblemen
Ons leven kent verschillende fasen. Dit zijn specifieke periodes waarin er veel verandert. Voorbeelden zijn de pubertijd, gaan studeren, afstuderen, het krijgen van een relatie, het huwelijk, kinderen krijgen of als de kinderen het huis uit gaan, met pensioen gaan en ouder worden. Vaak verlopen deze fasen relatief soepel, maar soms komt het ook voor dat er problemen ontstaan.
Het kan gebeuren dat u vastloopt in een bepaalde fase in uw leven, bijvoorbeeld omdat de toekomst onzeker is of omdat u zich er weinig bij kunt voorstellen. U weet wel dat er veranderingen aankomen, maar wat betekent dit voor uzelf? Soms kan men hierin een bepaalde handelingsverlegenheid ervaren, omdat men niet goed weet hoe men het beste met die veranderingen om kan gaan. Wanneer u bijvoorbeeld met pensioen gaat, kan het zijn dat u uw werk nog veel te leuk vindt om te gaan stoppen. Het pensioen is dan niet iets om naar uit te kijken, maar lijkt meer op een gapend grijs gat. Of wanneer de jongste kinderen in het gezin inmiddels ook zijn ‘uitgevlogen’, kan het voelen alsof het nut van uw bestaan is weggevallen. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen waarin het ingaan van een nieuwe levensfase moeizaam verloopt. Wanneer u hier mee te maken heeft, is het fijn als er iemand meekijkt en u steunt bij de aanpassing.
Zoals gezegd is de overgang naar een nieuwe levensfase zeker niet altijd een probleem. Meestal wordt de onrust die een nieuwe levenssituatie met zich meebrengt vanzelf opgelost. Zit u echter al een tijd niet goed in uw vel, voelt u zich somber en onrustig en weet u niet goed waar het precies door komt, check dan eens onderstaande signalen. Deze signalen kunnen er op wijzen dat u moeite ervaart in de overgang van de ene levensfase naar de andere:
• Onzekerheid over jezelf
• Moeite hebben met het maken van keuzes
• Onrust en twijfel ervaren
• Gedachten die zich centreren rond de vraag ‘wat moet ik nu’ zijn kenmerkend
• De wens hebben om de balans in je leven op te maken, maar daar moeilijk toe kunnen komen en/of weinig doorzicht in hebben
• Problemen met slapen
Bijna iedereen heeft momenten dat bovenstaande ‘struggles’ in de weg zitten. Lukt het echter niet jezelf een antwoord te geven wat je twijfels wegneemt? Of blijf je lange tijd piekeren over levensvragen en merk je dat dit je belemmerd in hoe je je voelt en hoe je denkt en handelt? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bij al deze leeftijdsfaseproblematiek kan het namelijk nuttig zijn zaken op een rijtje te zetten. Je kan erachter komen waar je eigen visie op jouw situatie en de wereld om je heen vandaan komt, en hoe je verwachtingen kunt ombuigen naar werkzame doelen. Door de draad van jouw leven weer op te pakken, kun je minder gevoelig worden voor alle twijfels die horen bij het ingaan van een nieuwe levensfase. Bij Deviaa is er de mogelijkheid om hiervoor één of meerdere counselingsgesprekken aan te vragen, zonder verder een hulpverleningstraject te hoeven aangaan: Ieder gesprek kan en mag ook het laatste gesprek zijn. Dat bepaalt u zelf. De ervaring leert dat bij genoemde levensvragen een paar gesprekken al voldoende kunnen zijn om weer verder te kunnen. Schroom niet om hierover meer informatie op te vragen.
Gerdien van Wijk