Jongvolwassenen zijn ongelukkiger: ‘Ze missen mijlpalen die je niet even inhaalt’. Deze zin trok afgelopen week de aandacht. Het is de titel van een artikel op de NOS over de impact van de coronacrisis op jongeren. Meer dan ooit te voren geven jongvolwassenen aan dat het psychisch slecht met hen gaat. In het artikel is te lezen dat zij voor de coronacrisis het leven een 7.3 gaven en tijdens de coronacrisis was dit cijfer gedaald tot een 7. Het gemiddelde cijfer wat de Nederlander aan zijn leven gaf daalde in deze periode van een 7,6 naar een 7,4. Het cijfer wat de jongeren aan hun leven gaven is dus harder gedaald dan het gemiddelde cijfer in Nederland. Dit laat duidelijk zien dat de coronacrisis een grote impact heeft gehad op de kwaliteit van het leven van jongeren, meer dan op het leven van de oudere Nederlander. In deze blog wordt uitgelegd waarom deze coronacrisis juist zoveel impact heeft gehad op de jongeren.
In een onderzoek van het CBS antwoordden in het afgelopen half jaar 15 procent van de mensen dat het psychisch slecht met hen ging. Onder jongeren liep dit aantal op tot 25 procent. Dit roept vragen op: hoe komt het nu dat de coronacrisis een veel grotere impact heeft gehad op jongeren? Volgens Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, komt dit doordat jongeren een natuurlijke drive hebben om de wereld te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Door deze drive nemen jongeren meer risico’s: ze feesten, gaan parachutespringen en proberen veel nieuwe dingen. Ze zoeken de grenzen op van wat wel en niet kan. Zo leren zij de wereld te begrijpen. Deze verkenningsdrang komt het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 20 jaar. De verkenningsdrang manifesteert zich als risicovol gedrag, maar het kan zich ook manifesteren in het helpen van de ander. Dit risicovolle gedrag hoeft dus helemaal niet negatief te zijn voor de maatschappij. Het gedrag kan vergeleken worden met het gedrag van dieren; ook zij verlaten het veilige nest om zelfstandig de wereld te ontdekken.
Lockdown is een tegennatuurlijke periode geweest
Echter, tijdens de coronacrisis konden de jongeren deze natuurlijke drive geen ruimte meer geven. De jongeren hadden minder de gelegenheid om erop uit te gaan en werden hierdoor beperkt in hun natuurlijke neiging tot experimenteren. Het was lastig voor hen om niet met vrienden af te kunnen spreken, omdat ze zo de behoefte hebben om zich te spiegelen aan anderen. De lockdown is dus een hele tegennatuurlijke periode voor jongeren geweest en dit is de reden waarom vooral jongeren onder de lockdown hebben geleden. Hun drive, die neiging tot ontdekken, zorgde ervoor dat het voor veel jongeren heel onnatuurlijk aanvoelde om veel en langdurig binnen te zitten.
Jongeren zijn gelukkiger als ze het roer van hun leven in eigen handen hebben
Zoals beschreven laten jongeren dus verkenningsdrang of experimenteergedrag zien. Dit hangt samen met hun behoefte aan en ontwikkeling van zelfcontrole en autonomie. Ze zijn gelukkiger als ze het roer van hun leven in eigen handen hebben. Deze autonomie over hun eigen leven, die jongeren juist willen ontwikkelen in deze periode van hun leven, zijn ze kwijt doordat zij nu regels moeten volgen die van buitenaf zijn opgelegd. Als jongvolwassene ben je dus bezig met je weg te vinden in de samenleving en daar je eigen vorm aan te geven, en door alle regels is dit niet meer mogelijk.
Alle negatieve emoties die iedereen voelt rondom de coronacrisis zijn bij jongeren ook nog eens veel sterker.
Alle negatieve emoties die iedereen voelt rondom de coronacrisis zijn bij jongeren ook nog eens veel sterker. Jongeren reageren intensiever op dingen die ze meemaken. De gebieden in de hersenen die betrekking hebben op emoties zijn bij jongeren actiever dan bij ouderen. Hierdoor ben je dus extra blij op mooie momenten en voel je je extra slecht op de minder mooie momenten.
Het gaat niet altijd vanzelf weer beter
Veel mensen denken dat, nu de coronacrisis zijn hoogtepunt heeft gehad, het vanzelf wel weer beter zal gaan met de jongeren. Er zijn jongeren voor wie dit inderdaad geldt. Zij zullen de draad weer oppakken, maar dit zal niet iedereen lukken. De mijlpalen, zoals een diplomering of een eerste studiejaar die veel jongeren hebben gemist krijgen ze niet meer terug, aldus Crone. Veel jongeren hebben een valse start gehad, en dit alles maakt het heel begrijpelijk dat niet alle jongeren er allemaal even makkelijk bovenop komen. Echter kunnen ze wel overwegen om de hulp van een professional in te schakelen, die hen hiermee kan helpen.
Heeft u of iemand in uw omgeving veel last van de gevolgen van de coronacrisis en heeft u behoefte aan hulp en ondersteuning? Neem dan gerust contact op met Deviaa voor een intakegesprek, dan hopen wij u verder te kunnen helpen.
Jasmijn Twigt
Psycholoog i.o.