Veel mensen ervaren regelmatig momenten waarop hun brein overprikkeld raakt. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, angst en vermoeidheid. Maar wat betekent het eigenlijk om een overprikkeld brein te hebben? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp.
Overprikkeling
De hele dag door hebben we te maken met prikkels. Prikkels zijn stukjes informatie die via de zintuigen binnenkomen. Het zijn dus de dingen die we zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Een overprikkeld brein ontstaat wanneer de hoeveelheid prikkels die de hersenen binnenkomen groter is dan het vermogen van het brein om deze prikkels te verwerken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals drukke omgevingen, emotionele stress of gevoeligheid voor zintuigelijke prikkels.
Mensen met een overprikkeld brein kunnen sneller gestrest raken in situaties die voor anderen misschien normaal zijn. Geluiden, licht, drukte en andere factoren kunnen allemaal bijdragen aan het gevoel van een vol hoofd.
Symptomen van overprikkeling
Hoe kan overprikkeling herkend worden? De symptomen kunnen per persoon variëren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Verhoogde hartslag
- Ademhalingsproblemen
- Hoofdpijn of migraine
- Duizeligheid
- Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
Ieder mens ervaart overprikkeling anders; bij de één is de intensiteit van de symptomen sterker dan bij de ander. Ieder mens reageert daarom ook anders op overprikkeling.
Hoe kun je omgaan met een overprikkeld brein?
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt leren omgaan met een overprikkeld brein. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
- Creëer rustige en ontspannende ruimtes: Het vinden van een rustige plek waar je je kunt terugtrekken wanneer je merkt dat je brein overprikkeld raakt, kan enorm helpen. Denk aan een stille kamer, een plekje in de natuur of het gebruik van een geluiddempende koptelefoon.
- Plan rustmomenten in: Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en momenten van rust en ontspanning in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van creatief bezig zijn, buiten wandelen of niks doen.
- Bewaak je grenzen: Leer nee zeggen en geef jezelf toestemming om voor je eigen behoeften op te komen. Grenzen stellen is essentieel als het gaat om het voorkomen van overprikkeling.
- Leer stress management technieken: Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen bij het beheersen van stress, zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en visualisatie.
Tot slot
Een overprikkeld brein kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je leren om ermee om te gaan. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de nodige rust en ontspanning in te bouwen in je dagelijks leven. Onthoud dat ieder individu uniek is en dat wat werkt voor de een, mogelijk niet hetzelfde effect heeft op een ander.