« Terug

Angst en HSP - Angst zonder reden

afbeelding29 nov

Angst en HSP – Angst zonder reden

Mensen die hoogsensitief zijn, in het Engels ook wel High Sensitive Person (HSP) genoemd, pikken signalen en veranderingen uit hun omgeving sterk op. Positieve signalen of ‘prikkels’, zoals een warme groet van de buurvrouw, het heldere licht van de zon aan de hemel, de overheerlijke smaak van een zoete aardbei en het tjirpende geluid van de vogels in de dichtstbijzijnde boom, ervaren zij intens. Echter, ook negatieve prikkels zoals verdriet, pijn en angst pikken zij sneller op. Wanneer iemand verdrietig is of pijn heeft, lijden zij letterlijk mee. Zo ervaren zij het verdriet van een dierbare als hun eigen verdriet, of de pijn van iemand na een val als hun eigen pijn. 

Niet altijd kunnen hoogsensitieve mensen hun gevoelens echter plaatsen. Zo voelen zij zich ook vaak angstig zonder reden.
 
De reden hierachter kan zijn dat zij de angst voelen die anderen voelen. Ze absorberen als het ware de emoties van anderen. Hierdoor is het voor hooggevoelige mensen soms heel lastig het onderscheid maken of de angst daadwerkelijk van hen is, of dat deze van een ander is.

Een andere verklaring is dat zij vatbaar zijn voor subtiele signalen uit hun omgeving waarmee ze opmerken dat iets niet goed zit. Dit kan hen een angstig gevoel geven terwijl zij mogelijk (nog) niet weten wat er aan de hand is.

Een derde verklaring van de angst zonder reden is dat zij zo overladen zijn door prikkels dat zij niet weten welk verband zij moeten leggen tussen de prikkel en de angst. Daarnaast kan dit  overweldigende gevoel van de prikkels hen op zichzelf al angstig maken, aangezien het hen de grip op hun eigen gevoelens en gedachten doet verliezen.

Janneke Schot, Psycholoog 

Wil jij de reden ontdekken achter het feit dat jij je angstig voelt, om zo meer grip te krijgen op je gevoelens en sterker te staan te midden van alle prikkels om je heen? Kijk op onze website voor de mogelijkheden, of bel:  078-4444 000. 

« Terug

Lees meer over:

Scroll naar boven